UFV science rocksThe Faculty of Science offers Science Rocks! summer camp every year in July- August. Designed especially for young people going into Grades 4, 5, 6, and 7 for the upcoming Fall.  These camps are great fun and an awesome learning opportunity for campers.


Check out the fun on UFV Flickr!

2015      2014     2013


Register before May 15, 2016 and SAVE 10%

ONLINE REGISTRATION for for the Waiting List - Aboriginal Youth Camp

OR

WAIT LIST Registration Aboriginal Youth Camp 2016 [PDF]


Contact Us

Email: sciencerocks@ufv.ca

Robin Endelman, Co-ordinator
Phone: 1-888-504-7441, ext 4779


Student/Leader Ratios

We have a limit of 24 campers/week, for a camper to instructor ration of 8:1. In addition to the leader-facilitators, one or more UFV Science Faculty members will be on site at all times.


2016 Camp Pricing

Lunch is included with camp fees. Discounts for multiple camps apply for a single camper attending multiple weeks or multiple siblings attending the camps.

Single Child Pricing
# CampsDomestic StudentInternational Student*
One $275 $325
Two $500 $600
Three $750 $900
Four $1,000 $1,200
Five $1,250 $1,500

 

Sibling Discount Pricing Examples
#Siblings# CampsDomestic StudentInternational Student*
Two One $500 $600
Two Two $1,000 $1,200
Three One $750 $900

*International refers to campers who do not have Canadian citizenship or a Canadian permanent resident document.


Payment Methods

Payment MethodsCashCredit CardDebitCheque

In Person: Office of the Registrar

By Mail: c/o Office of the Registrar 33844 King Road, Abbotsford, BC V2S 7M8

   

By Phone: 1-604-854-4501 (9:00 am -4:00 pm Monday through Friday)

     

By Fax: 1-604-853-0138

     

2016 Camp Themes

Each camp week will be organized around a central theme. Each day one or two activities will focus on that week's theme.  Over the course of a given week, campers can expect to experience activites from Physics, Biology, Chemistry, Mathematics, and Computer Science.  Many of the weeks will also include activities from Geography and Kinesiology.

Camp TitleDatesDescription

Camp 1: Things that explode!

July
4 - 8
Abbotsford: This week of camp will go off with a "BANG". Each day will include activities and demonstrations involving safe explosions, as well as the science behind creating them.

Camp 2: Things that stink! 

July
11 - 15
Abbotsford: Each day one or two of the activities will focus on things that stink or things that are just plain yucky.

Camp 3: Things in our genes!

July
18 - 22
Abbotsford: Are you a mystery solver? Have you ever wondered why we look the way we do? Come join us for activities involving mystery solving, forensics and find out what's in your genes!

Camp 4: Things that glow! 

July
25 - 29
Abbotsford: Each day one or two of the activities will focus on things that glow, interesting behaviours of light or even safe demonstrations using fire.

Camp 5: Amazing Activities!

August
8 - 12
Chilliwack CEP Campus: For this week we plan to offer our most popular activities from all the Science Rocks! weeks.

Aboriginal Youth Camp

August
2 - 5
Chilliwack CEP Campus: For this week we plan to offer our most popular activities from all the Science Rocks! weeks. Please note this camp is offered at a greatly reduced cost of $25. Priority for spaces in this camp is given to students who receive invitations from Chilliwack elementary school principals. We welcome applications for the waitlist and will notify you if space is available.

Camp Locations and Typical Schedules

The camps will be held on both Abbotsford and Chilliwack campus and will be run both indoors and outside, dependent on weather and activity.

For campus location and maps, please visit http://www.ufv.ca/contact_us/

Typical Schedule for Camps 1-5
TimeLengthActivity
8:30-9:00 30 mins Arrive/Free Time
9:00-9:15 15 mins Group Activity/Game
9:15-9:45 30 mins Science Activity
9:45-10:00 15 mins Activity or Demo
10:00-10:15 15 mins Snack Break/Free-time
10:15-11:30 75 mins Lab Time
11:30 -12:00 30 mins Activity
12:00-1:00 60 mins Lunch/Free-time
1:00-1:30  30 mins Activity 
1:30-2:00 30 mins Science Activity
2:00-2:45  45 mins Gym Activity/Outside Activity 
2:45-3:00 15 mins Snack Break/Free-time
3:00-3:30 30 mins Science Activity
3:30-3:50  20 mins Activity
3:50-4:00 10 mins Wrap Up, Review, Pack Up
4:00-4:30 30 mins Pick-up/Free-time

 

Typical Schedule for Aboriginal Camp
TimeLengthActivity
 9:00-9:30 30 mins Arrive/Free Time
 9:30-9:45 15 mins Group Activity/Game
 9:45-10:15 30 mins Science Activity #1
10:15-10:30 15 mins Activity
10:30-10:45 15 mins Snack Break/Free Time
10:45-11:45 60 mins Lab Time
11:45-12:00 15 mins Activity
12:00-12:45 45 mins Lunch/Free Time
12:45-1:15 30 mins Science Activity
1:15-2:00 45 mins Outside Activity 
2:00-2:15 15 mins Snack Break/Free Time
2:15-2:45 30 mins Science Activity
2:45-3:00 15 mins Wrap Up, Review, Pack Up
3:00-3:30 30 mins Pick-up/Free-time

Additional Documents - Downloadable PDFs

Gear up to work in high technology

Earn an engineering physics diploma in mechatronics and learn to connect sensors and circuits for emerging technologies that will revolutionize our world.

Learn more


UFV Current Newsroom Feed
YouTube goUFV Linkedin Facebook Twitter Flikr Signup for eNews!